Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber televizyonunda İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın gündeme dair sorularını yanıtladı.
İşte Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları;
ABD Başkanı Trump, Türkiye ve Erdoğan ile ilişkilere önem veriyor. S-400, F-35, Münbiç konusunda ABD içinden çok farklı sesler geliyor. Ama Trump’ın Osaka’daki görüşme sonrası yaptığı açıklamaların ardından bu sesler azaldı. ABD’liler S-400 ile F-35’ler bir arada olamaz diyor. Komite kuralım dedik ama henüz cevap vermediler. Trump, Türkiye’ye yaptırım uygulamak istemiyor. Hava savunma sistemleri bizim olmazsa olmazımız. Bu anlaşma bitti. Trump’ın Türkiye’ye yaptırım uygulamamak için çaba sarf ettiğini biliyoruz. S-400’ler önümüzdeki yılın başında aktif olacak. S-400’ler Patriot’lardan çok daha ileri bir teknoloji. S-400’ler aktif bir şekilde kullanılacak.
CAATSA YAPTIRIMLARI
Şu anda herhangi bir netlik yok. Ama Trump yaptırım uygulamak istemiyor. Trump’ın bunu erteleme hatta uygulamama yetkisi var. ABD’nin Türkiye’ye olası yaptırımı uygulaması kabul edilemez.
OLASI YAPTIRIM DURUMUNDA TÜRKİYE’NİN ATACAĞI ADIMLAR: KARŞI ADIMLARI ATARIZ
ABD’nin bize yönelik adımları olursa bizim de ABD’ye vereceğimiz cevaplar olacaktır, bu gayet doğal ama bu bizim tercihimizdir, tercih etmeyiz. İki NATO müttefiki olarak sürdürmek isteriz. Bize yönelik hasmane tavır sergilerlerse biz de karşı adımları atarız.
F-35 PROJESİ
F-35 projesinden çıkarılma konusunda bir adım yok. Tüm ortaklar F-35 projesinden Türkiye’nin çıkarılmasına zaten karşı. Türkiye çıkarılırsa, her bir F-35’in maliyeti 7-8 milyon dolar artacak. Ancak Türk pilotlara bazı kısıtlamalar getirildi.
RUSYA’NIN SU-35 TEKLİFİNE YANIT
F-35 projesinin ortağı olarak 1.4 milyar dolar para ödedik. Diyelim ki en kötü senaryo oldu o zaman nasıl S-400 için başka arayışlara girdiysek Türkiye kendisi üretinceye kadar ihtiyacını başka kaynaklardan gidermek en doğal hakkıdır.
TÜRKİYE NATO’DAN ÇIKARILACAK MI?
Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması mümkün değil. Bir ülke bile itiraz etse karar alınamaz.
TÜRKİYE EKSEN KAYMASI MI YAŞIYOR?
Avrupa ve NATO toplantılarında da söylüyoruz “Eksen kayması” nedir? Türkiye’nin AB’nin kapısında 50 yıl beklemesi mi gerekiyor? Afrika, Latin Amerika açılımımız ortaklık politikasına dönüşüyor. Ortaklık politikalarımız devam da edecektir. Eksen, Türkiye’nin kendisidir.
DOĞU AKDENİZ
Yunanistan’da artık yeni bir hükümet var, Miçotakis hükümeti… Yunanistan’la ilişkilerimizi daha iyi hale getirmek, var olan sorunları bir paket halinde çözmek isteriz. Yunanlı mevkidaşlarımızın bu yöndeki olumlu konuşmalarını da destekliyoruz. Yunanistan’da ve Rum kesiminde ciddi bir kamu baskısı var. AB dahil, BM gibi örgütlerde işbirliğine varız. KKTC’nin en son önerisi Rum Kesimi tarafından reddedilmiştir. Rum Kesimi hiçbir şeyi Türk tarafıyla paylaşmak istemiyorlar. AB’ye de aynı şeyi söyledik, Doğu Akdeniz’de gaz ve petrol paylaşımı konusunda adım atacaksanız biz bunu destekleriz. Yeter ki KKTC ve buradaki halkın hakları garanti altına alınsın. Kaynak paylaşımı için atılan adımları destekleriz. Bölgede sismik gemimiz ve iki tane de sondaj gemimiz var. Tersine adım atılırsa varlığımızı artırırız. Kendi kıta sahanlığımızdaki hakları kimseye sorgulatmayız.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a bu konuda inisiyatif almalarını elbette isteyeceğimizi söyledik. İsviçre de arabuluculuk yapmak istediğini söyledi. Yeter ki objektif, tarafsız olsunlar. Bu paylaşım konusunda adım atmalarını isteriz. Eğer olumsuz adım atarlarsa, biz tehdit değil, orada daha fazla adımlar atar ve bulunuruz. Ege’deki faaliyetlerimizi kimseye sorgulatmayız. Kıbrıs Türklerinin hakkını kimseye yedirmeyiz.
SURİYE’DE GÜVENLİ BÖLGE
Güvenli bölge için ABD ile görev gücü oluşturduk. Son zamanlarda yavaşlama görüyoruz. İdlib bölgesindeki sorunları bahane göstererek bu görüşmeleri savsaklamanın bir faydası olmayacağını ABD’lilere de söylüyoruz. ABD’nin sözünde durmadığını birkaç defa gördük. Bunlardan biri de Münbiç. Somut bir adım yok. Yol haritasının amacı YPG/PKK’lıları çıkarmak ve yerel halka Münbiç’e teslim etmek. Yaklaşık 14 ay oldu, sonuç yok. Güvenli bölge oluşmaz ve teröristler temizlenmezse harekatı başlatırız. ABD’liler Jeffrey’i gönderdiler, Bugün başlayacak toplantılarda yeni önerileri olduğunu söylediler. Artık bu konuda net bir adım atmamız lazım. Bizim güvenliğimiz bakımından önemli Suriye’nin toprak bütünlüğü bakımından önemli. Suriye’de YPG yüzünden bugüne kadar Türkiye’ye gelip dönemeyen insanlar var. O nedenle artık bu işi sürüncemede bırakmamamız lazım.
İDLİB
Rusya’yla sürekli olarak her düzeyde konuşuyoruz. Cumhurbaşkanımız Putin’e Osaka’da bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. İdlib’deki saldırıların durdurulması gerekiyor. Rejimin saldırılarını durdurma sorumluluğu komşumuz Rusya’nındır. Rusya, İran’la beraber rejimin garantörüdür. İdlib mutabakatının sağlıklı şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Esas sorumluluk Türkiye ve Rusya’da.
LİBYA
Türkiye BM çalışmalarına destek veriyor.Burada belirlenen UMH şu anda BM ve herkesin meşru olarak tanıdığı yönetimdir. Bu yönetimle ticari ve siyasi ilişkileri geliştiriyoruz. Büyükelçilik açtık. Libya’nın birliği ve beraberliği için bu çatışmaların durması gerekiyor.