TÜBİTAK destekli FreshSens isimli girişim, meyve, sebze ve çiçeklerin saklanma süresini artıran bir ürün geliştirdi
TÜBİTAK, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının AR-GE destekleri ile AGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çağrı Güngör, elektrik elektronik mühendisi Dr. Cem Ayyıldız ve iş insanı Baran Baykurt Emiroğlu tarafından 1,7 milyon lira yatırılma kurulan FreshSens isimli akıllı tarım girişimi, meyve, sebze ve çiçeklerin soğuk havada saklanma süresini en az 2 kat artıran bir ürün geliştirdi.
Avrupa’daki yatırım fonundan destek alan girişim, gıda atıklarını azaltıyor
Başarılı çalışmalarıyla Avrupa’daki uluslararası Startup Wise Guys isimli yatırım fonundan 2023 yılında yatırım desteği alan girişimle gıda ve çiçeğin çöpe gitmesinin önüne geçiliyor.
Teknoloji, nesnelerin interneti ve yapay zeka
Prof. Dr. Güngör, nesnelerin interneti (akıllı cihazların birbiriyle internet üzerinden iletişime geçmesi) ve yapay zeka teknolojilerini kullanarak meyve, sebze ve çiçeklerin soğuk havada saklanma süresini en az 2 kat artıran bir ürün geliştirdiklerini söyledi.
Özel kutularla uzun süreli saklama
Prof. Dr. Güngör, hasat sonrasında soğuk hava depolarına getirilen ürünlerin, geliştirdikleri özel kutulara konulduğunu belirtti. Seçici gaz geçirgenliğine sahip kapaklarla oksijen ve karbondioksit oranlarının kutu içinde ayarlanabildiğini anlattı. Bu sayede ürünlerin taze olarak saklanma süresinin uzadığını dile getirdi.
Kirazda saklama süresi 10 günden 44 güne çıktı
Çeşitli tarım ürünlerinde denemeler yaptıklarını belirten Güngör, örneğin kirazın normal şartlarda 10 gün saklanabildiğini, geliştirdikleri ürünle bu sürenin 44 güne kadar çıktığını söyledi. Güngör, kuşkonmaz, nar, incir ve diğer tarım ürünlerinde de benzer sonuçlar elde ettiklerini, Antalya, Isparta ve Karaman’da farklı soğuk hava depolarında bu teknolojinin kullanıldığını dile getirdi.
Gelecek hedefler ve ihracat destek
Prof. Dr. Güngör, tarım ürünlerinin bozulmasını engellemek için özel tasarlanan kutular içinde tarım ürünlerinin uyumasını sağladıklarını belirtti. Amacın, 2030 yılına kadar meyve ve sebzelerdeki 40 farklı üründe saklanma süresini artırmak ve Türkiye’den yerli ve milli bir ürün geliştirerek ihracata destek olmak olduğunu söyledi.
Güngör, soğuk hava depolarında ürünlerin saklanma süresini uzatan, enerji tüketimini düşüren ve karbon salımını azaltan ürünlerinin Fransa, Pakistan ve Ürdün’de de kullanıldığını kaydetti.