Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz’un Açıklamaları
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, her yıl dünya genelinde eş zamanlı olarak ocak, şubat ve mart aylarında kış ortası su kuşu sayımı yapıldığını ifade etti. Yavuz, bu sayımların göç hareketlerinin durduğu zamanda gerçekleştirildiğini belirtti.
Kuş Popülasyonu Dağılımının Tespiti
Yavuz, sayımla kuş popülasyonunun nerede dağılım gösterdiğinin tespit edilmesinin amaçlandığını vurgulayarak, “Hangi tür nerede, onu belirlemek istiyoruz. Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü çatısı altında sayım yaptığımızı belirtmek isterim. Ornitoloji Araştırma Merkezi olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki sulak alanlardan sorumluyuz” dedi.
Kızılırmak Deltası’nda Kışlayan Su Kuşları
Kızılırmak Deltası’nın Karadeniz Bölgesi’ndeki 37 sulak alandan biri olduğunu belirten Yavuz, “Kızılırmak Deltası’nda bu yıl 160 bin su kuşunun kışladığını tespit ettik. 57 farklı tür su kuşu tespit ettik. En fazla tespit ettiğimiz türler arasında yeşilbaş ördek, sakar meke ve çamurcun bulunuyor” açıklamasında bulundu.
Hareketlilik ve Hava Şartları
Yavuz, “Türkiye’de kışlayan su kuşunun hareketliliği, kuzeyde havanın nasıl seyrettiğine bağlıdır. Havaların sert geçtiği yıllarda kuşlar güneye inme ihtiyacı duyuyor. Bazı yıllarda daha az kuş gözlemi yapıldığını görüyoruz çünkü kuşlar ılıman hava koşullarında uzun göçü tercih etmiyor” şeklinde konuştu.