Seçmenler Nerede Oy Kullanacaklar?
Seçmenler, oy kullanacakları yer ve sandık bilgilerini YSK’nin internet sitesi, e-Devlet, mobil uygulama veya çağrı merkezi üzerinden kontrol edebilecekler. Seçmen bilgi kağıdı zorunlu olmayacak.
Görüntü Kaydedici Cihazlar Oy Verme Yerine Girilebilecek mi?
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak. Bu cihazlar oy verme işlemi sona erene kadar sandık kuruluna teslim edilmeli.
Yeni Evlenenler Kimliğini Değiştirmeden Oy Kullanabilecek mi?
Kimliğini değiştirmeyenler, evlenme cüzdanı ile oy kullanabilecekler.
Seçime Kaç Siyasi Parti Katılacak?
31 Mart seçimlerine 34 siyasi parti katılacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralaması belirlendi.
Büyükşehir Belediyesi Sınırlarında Yaşayanlar Neler İçin Oy Kullanacak?
Büyükşehir belediye sınırlarında yaşayanlar, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık” için oy kullanacaklar.
Diğer İllerde ve Köylerde Oy Verme İşlemi Nasıl Olacak?
Büyükşehir olmayan illerde ve köylerde, “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık” için oy kullanılacak.
Tüm Pusulalar Kaç Zarf Koyulacak?
Seçmenler, tüm oy pusulalarını tek zarfa koyacaklar. Pusulaların renkleri belirli kurallara göre ayrılacak.
Oy Verme İşlemi Ne Zaman Yapılacak?
Oy verme saatleri mart ayı ve güneşin batış saatleri göz önünde bulundurularak belirlendi. Doğudaki 32 ilde oy verme saatleri bir saat erkene alındı.
Önce Hangi Oylar Sayılacak?
Büyükşehirlerde ve diğer illerde oy sayım sıralaması farklı olacak. Büyükşehirlerde, büyükşehir belediye başkanlığı ilk sırada olacak.
Yurt Dışındaki Seçmenler Oy Kullanabilecek mi?
Yurt dışında kayıtlı seçmenler, milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi ulusal seçimlerde oy kullanabilecekler ancak yerel seçimlerde oy kullanamayacaklar.