Deniz ve Göllerde Yapılan Örneklemeler
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşen bir araştırma seferinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda çalışan araştırmacılar, Horseshoe Adası ve çevresinde deniz ve göllerde yaptıkları örneklemelerle projelerini tamamladı. Bilim insanları, bölgedeki denizel ekosistemin fizikokimyasal karakterizasyonunu araştırarak, sucul ekosistemlerdeki antropojenik baskıları değerlendirdi.
Plastik Kirliliği ve Çevresel Tehdit
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ülgen Aytan, plastik kirliliğinin artan tehditlerinden biri olduğunu belirterek, mikroplastiklerin gezegen için hızla büyüyen bir tehlike olduğunu vurguladı. Araştırmacılar, plastik türlerini, boyutlarını ve çevresel risklerini belirlemek amacıyla çalışmalarını sürdürdüler.
Fitoplankton ve İklim Değişikliği
Prof. Dr. Ertuğrul Ağırbaş, iklim değişikliğinin deniz suyu sıcaklıklarında meydana getirdiği anomalileri vurgulayarak, fitoplankton çalışmalarının iklim değişikliğine karşı bir gösterge olduğunu ifade etti. Araştırmalar, bölgenin besin tuzu dinamiğini de inceleyerek iklim değişikliği senaryolarına hazırlıklı olmayı hedefliyor.
Kritik Hammadde Konsantrasyonları ve Ekolojik Riskler
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Prof. Dr. Nüket Sivri, Kritik Hammadde Konsantrasyonları ve Potansiyel Ekolojik Risk İndeksi üzerine çalışmalarını tamamlayarak, Antarktik bölgenin ekosistem sağlığını analiz etti. Araştırmacılar, endüstriyel üretim ve ekonominin sürdürülebilirliği için önemli olan kritik hammadelerin etkilerini araştırdılar.
Çevresel İzleme ve Mikrokirleticiler
Araştırmacı Dr. Mehtap Dursun, mikrokirleticilerin sucul ortamdaki etkilerini inceleyerek, çevresel izleme altyapısını oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Deniz örneklemeleri ve mikrokirletici analizleriyle geleceğe yönelik önemli veriler elde etmeyi amaçlayan ekip, Antarktika’da çevresel riskleri değerlendirmeyi hedefliyor.