Yue Jessica Wang, Kaşıkla Yapılan Deneyden Yola Çıkarak Yeni Bir Malzeme Geliştirdi
ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, Yue Jessica Wang önderliğinde ilginç bir projeye imza attı. Wang, yaptığı deneyde Mısır nişastası ve su karışımının ilginç bir özelliğe sahip olduğunu keşfetti. Kaşıkla karışımı karıştırırken kaşığın kolayca hareket ettiğini ancak karışıma tekrar daldırmaya çalıştığında geri girmediğini fark etti. Bu durumu sert bir yüzeye bıçak saplamaya benzeterek yeni bir malzeme geliştirmeye karar verdi.
Malzemenin Darbe Aldıkça Sertleşen ve İletken Hale Gelmesi
Wang ve ekibi, 4 farklı polimerden oluşan bir sulu çözelti hazırladı ve bu çözeltiyi ince bir tabaka halinde kuruttu. Yapılan deneylerde, malzemenin darbe aldıkça daha sert hale geldiği gözlemlendi. Araştırmacı Di Wu, pozitif ve negatif yüklü polimer çeşitlerini kullanarak malzemenin sertleşmesini sağladıklarını açıkladı. Wu, bu etkileşimi köfte ve spagettiye benzetti ve pozitif yüklü moleküllerin suyu sevmediği için köfte benzeri mikro yapılar halinde toplandığını belirtti. Bu köfte benzeri yapıların darbelerin enerjisini emerek parçalanmadan absorbe edebildiği ortaya çıktı.
Gelecekteki Kullanım Alanları
Yue Jessica Wang, geliştirdikleri malzemenin akıllı saatlerden kalp ve damar hastalıklarının takibinde kullanılan sensörlere kadar birçok alanda faydalı olabileceğini belirtti. Yeni malzemenin ayrıca farklı kıyafetlerde de kullanılabileceği düşünülüyor.