TOGÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Keskin’den Keneler ve Hastalıklar Üzerine Çalışmalar
TOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Keskin, Türkiye’de KKKA hastalığının tanısının konulması ve yaygınlaşması üzerine yapılan çalışmaların arttığını belirtti. Keneler konusunda 2008 yılından beri araştırmalar yaptıklarını ve Ondokuz Mayıs ve Artvin Çoruh üniversiteleriyle ortaklaşa yabani hayvanlar üzerindeki keneler ve bulaştırdıkları hastalıklarla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini aktardı. Keskin, yaz aylarının gelmesiyle kenelerin aktivitelerinde artış olduğunu ve vatandaşların bu konuda daha bilinçli olmaları gerektiğini vurguladı.
Kenelerin Bulaştırdığı Hastalıkların Önemi
Doç. Dr. Adem Keskin, özellikle “Hyalomma marginatum” cinsi kenelerin popülasyonlarının artmasıyla KKKA hastalığının öneminin arttığını belirtti. 2002 yılında Tokat’ta bir hemşirede KKKA hastalığının tespit edilmesiyle bu durumun fark edildiğini ifade etti. Kenelerin KKKA virüsünü bulaştırmasının yanı sıra yaklaşık 200 hastalık etkeninin taşıyıcısı olabileceğine dikkat çeken Keskin, bu konuda yapılan çalışmaların önemine değindi. Kenelerin sadece KKKA hastalığına değil, birçok hastalığa neden olabileceğini ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz’dan Uyarı
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da havaların ısınmasıyla birlikte Tokat ve çevresinde KKKA hastalığında artış yaşandığını vurguladı. Üniversitenin biyoloji bölümünde yapılan kene türleriyle ilgili çalışmalara da değinen Yılmaz, farklı bölgelerden toplanan keneler üzerinde yapılan araştırmaların önemine işaret etti. Yılmaz, keneler ve hastalıkları konusunda yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını belirtti.