AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut’tan Açıklamalar
6 Şubat depremlerinin ardından yurt genelinde sismik araştırmalar hız kazanmaya devam ediyor. Kayseri’de çalışmalar yapan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, bölgede yürütülen araştırmalar hakkında bilgiler verdi.
Diri Fayların Paleosismolojisi Çalışması
Prof. Dr. Koçbulut, “TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye’nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışma yürütüyoruz. AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 14 projeden oluşan büyük bir proje kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sivas’tan başlayarak Kayseri’ye kadar uzanan Deliler Fayı’nın paleosismolojik özelliklerini inceleyerek fay hattı üzerinde detaylı araştırmalar yapıyoruz.” dedi.
Kayseri’nin Mikro Bölgelemesi ve Fay Çalışmaları
Prof. Dr. Koçbulut, ayrıca Kayseri’nin Ecemiş Fayı’nı da incelediklerini ve Kayseri’nin mikro bölgelemesinin devam ettiğini vurgulayarak, “Yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde fayın varlığını ortaya koyduk. Deliler Fayı’nın Sarıoğlan segmentinin ters bileşenli bir fay olduğunu belirledik. Fayın kayma hızı ve deprem üretme aralığı konusunda daha fazla bilgi edinmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
Yer Radarı ve Profesyonel Dron Uygulamaları
Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu, “Türkiye’nin diri fay haritasının oluşturulmasında Deliler segmenti üzerinde yer radarı ve profesyonel dron uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Yer radarı yöntemi sayesinde yerin bir nevi MR’ını çekmiş bulunuyoruz, bu da jeofizik açıdan önemli bir veridir.” şeklinde bilgi verdi.