ODTÜ MEMS Merkezi Mikro Medikal Teknolojiler Platformu Üzerine Çalışmalarını Açıkladı
ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ender Yıldırım ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Külah, TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında desteklenen MAESTRO-Mikro Medikal Teknolojiler Platformu üzerine çalışmalarını paylaştı.
Çipler Sağlık Bilimlerinde Önem Kazanıyor
Doç. Dr. Ender Yıldırım, çip teknolojilerinin artık sağlık bilimlerinde büyük bir önem kazandığını vurgulayarak, hastalıkların tanı, tedavi ve takibinde kullanılabilecek çeşitli mikro medikal uygulamalar için çipler geliştirdiklerini belirtti. Kardiyovasküler hastalıklar ve akciğer kanseri gibi hastalıkların tanısı için geliştirdikleri çiplerin yanı sıra, tedavi sistemleri üzerinde de çalıştıklarını açıkladı.
Projeler Ticarileşmeye Hazır
Prof. Dr. Haluk Külah, ODTÜ MEMS Merkezi koordinatörlüğünde yürütülen 9 teknik proje kapsamında üç ara ürünlerinin ticarileşmeye hazır olduğunu belirtti. Projelerin 4 yıl içinde teknoloji hazırlık seviyesini yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Külah, merkezin 20 seneyi aşkın bilgi birikimi ve işbirliği ağı sayesinde önemli noktalara ulaştığını ifade etti.
Yenilikçi Çipler Sağlıkta Çığır Açacak
Prof. Dr. Haluk Külah, platform çatısı altında geliştirilen projelerin tanı, takip ve tedavi olmak üzere 3 ana başlık altında toplandığını belirtti. Beyin travmalarından kanser tespitine kadar geniş bir yelpazede çözümler sunan projelerin, sağlık alanında çığır açacak potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Hedeflerinin, Türkiye’yi mikro medikal teknolojilerde öncü ülkeler arasına sokmak olduğunu dile getirdi.