Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Türk İstihbaratının Önemini Vurguladı
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansta, Milli İstihbarat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Talha Köse önemli açıklamalarda bulundu. Köse konuşmasında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi’nin Kahramankazan’daki yerleşkesine yönelik terör saldırısında şehit olanları anarak başladı. Türk istihbaratının tarihsel geçmişini ve bugünki stratejik rolünü vurgulayan Köse, milli iradeye her dönemde sahip çıkıldığını vurguladı.
İstihbaratın Hibrit Savaştaki Rolü Üzerine Değerlendirmeler
Köse, hibrit savaş ortamında Türk istihbaratının üstlendiği rolü ele alırken, Türk istihbaratının geçmişteki başarılarının günümüzdeki etkilerini analiz etti. “Köklü istihbarat tarihimizin karşılaştığı zorlukları ve mücadele ettiği şer odaklarını tahlil etmeden, günümüzde ülkemizin çevrelendiği hibrit savaş ortamında istihbaratın üstlendiği rolü anlamamız mümkün değildir” sözleriyle Türk istihbaratının stratejik önemine dikkat çekti.
İstihbaratın Cumhuriyet Dönemine Etkisi
Köse, Türkiye’nin varoluş mücadelesinin büyük güçlerin işgali ve çeşitli saldırılar karşısında gerçekleştiğini vurgulayarak, istihbaratın bu süreçteki önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde istihbaratın oynadığı kritik rolü vurgulayan Köse, Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar istihbarat alanında kaydedilen gelişmelerin önemine değindi.
Panelde Tarihsel İstihbarat Analizleri
Etkinlik kapsamında Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı’nın Cumhuriyet dönemi istihbaratını ele aldığı konuşmaların ardından panel oturumuna geçildi. Prof. Dr. Yücel Yiğit, akademisyen Somer Alp Şimşeker ve MİA öğretim üyesi Serhat Aslaner’in sunumlarında Cumhuriyet’in istihbarat alanındaki etkisi ve Milli Mücadele dönemindeki istihbarat çalışmaları detaylı bir şekilde ele alındı.