Gönüllü, ARF Süper Bilgisayar’ın Özelliklerini Değerlendirdi
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen “Kamu-BİB’27 BİMY’31 Bütünleşik Etkinliği” için Antalya’ya gelen bir katılımcı, Matematikçi ve bilim insanı Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’ın ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayar’ın 35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Aynı zamanda dünyanın en donanımlı 313’üncü süper bilgisayarı olan ARF’ın, 2023 yılında yapılan yatırımla doğrudan sıvı soğutmalı olarak geliştirildiği aktarıldı.
ARF Süper Bilgisayar’ın Önemi ve Kullanım Alanları
Gönüllü, ARF Süper Bilgisayar’ın yaklaşık 55 bin çekirdekten oluştuğunu ve TRUBA’nın kaynak kapasitesine erişebildiğini belirtti. Bu güçlü sistem sayesinde savunma sanayinden üretim sektörüne, ilaç tasarımından hastalık tespitine kadar birçok alanda araştırmacıların ihtiyaç duyduğu simülasyonların eş zamanlı gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi. Ayrıca, büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.
ARF Süper Bilgisayar’ın Küresel Rekabet Gücüne Katkısı
Gönüllü, ARF Süper Bilgisayar’ın Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracağını belirterek, yapay zeka teknolojilerinde önemli bir parça olduğunu ifade etti. TÜBİTAK bünyesinde ARF’ın devreye alındığını ve AB Süper Bilgisayar ortak girişimi EURO HPC kapsamında yer alan ‘MareNostrum’ projesine ortak olunduğunu açıkladı. Ayrıca özel sektörün de ARF Süper Bilgisayar’ı kullanması için çalışmaların tamamlandığını ve yakında duyuru yapılacağını belirtti.
ARF Süper Bilgisayar ile Gelecek Projeler
Geliştirilen ARF Süper Bilgisayar sayesinde dijital ikizlerin oluşturulması, iklim değişiklikleri çalışmaları, yüksek doğruluklu aerodinamik tasarım ve doğrulama çalışmaları gibi büyük sistemlerin uzun süreli modellenmesi ve büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesi mümkün hale gelecek. Gönüllü, ARF’ın bilişim alanında Türkiye’ye önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı.