Dr. Koçoğlu: Mantar Zehirlenmeleri Artıyor
Mantarların doğada çoğalmaya başladığı sonbahar aylarında, mantar zehirlenmelerinde artış yaşanıyor. Dr. Koçoğlu, yapılan açıklamada, zehirlenme vakalarının ciddiyetine dikkat çekti. Zehirlenme belirtileri hızlı ortaya çıkabilir.
Zehirlenme Belirtileri ve Tehlikeleri
Dr. Koçoğlu’na göre, zehirli mantarların taze, kurutulmuş, konserve veya çiğ tüketilmesi ölümcül sonuçlar doğurabilir. Zehirlenme belirtileri, mantarın içerdiği toksinlere bağlı olarak 2 ila 6 saat içinde ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında sersemlik, uyku hali, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, kızarıklık, bulantı, kusma ve terleme gibi semptomlar yer alıyor. Bazı durumlarda ise zehirlenme sonrası ciddi sağlık sorunları ve hatta ölüm riski söz konusu olabiliyor.
Korunma Yolları ve Öneriler
Dr. Koçoğlu, mantar zehirlenmelerinden korunmanın en etkili yolunun, bandrollü kültür mantarlarını tercih etmek olduğunu belirtiyor. Doğada yetişen mantarların güvenilir görünse de, tüketiminin riskli olabileceğini vurguluyor. Zehirlenme belirtileriyle karşılaşıldığında, 114’ü arayarak Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne ulaşılması gerektiğini hatırlatıyor.
Mantar Zehirlenmelerine Karşı Dikkat
Sonbaharla birlikte artan mantar tüketimine bağlı zehirlenme vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Koçoğlu, halkı bilinçlendirerek mantar zehirlenmelerinin önüne geçmeyi hedefliyor. Bu nedenle, doğadan toplanan mantarların tüketiminden kaçınılarak, güvenilir bandrollü mantarların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.