DMO, Kamu Kurumları için Akaryakıt Tedarikinde Devreye Girdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Devlet Malzeme Ofisi (DMO), 2020 yılında kamu kurum ve kuruluşlarının akaryakıt ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla finansal aracılık hizmetine pilot olarak başladı. Bu projenin temel amacı, merkezi alımların avantajlarından en iyi şekilde faydalanarak tasarruf sağlamak ve kaliteli hizmet sunmaktı.
Dinamik Fiyatlandırma Modeli ile 3 Milyar Lira Tasarruf
Başlangıçta pompa fiyatı üzerinden indirim planlanan DMO projesi, 3 yıllık dönemi kapsayan ve 6 ayda bir güncellenen dinamik bir indirim hesaplama modeline dönüştü. Bu sayede, yaklaşık 950 milyon litre işlem hacmiyle bugünkü fiyatlar üzerinden yaklaşık 3 milyar lira tasarruf edildi.
KamuTOS ile Akaryakıt Tedarik Süreçleri Elektronik Ortamda Yönetilecek
DMO’nun finansal aracılık hizmeti kapsamında Kamu Akaryakıt Taşıt Otomasyon Sistemi (KamuTOS) devreye alındı. KamuTOS sayesinde kamu kurumları, akaryakıt tedarik süreçlerini elektronik ortamda yönetebilecekler. Plakaların eklendiği, yakıt alımlarının takip edildiği ve ödemelerin gerçekleştirildiği bu sistem, otomatik tahsilat işlemlerini de kapsayacak.
Kamu Kurumlarına Sağlanan Avantajlar ve Tasarruf
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, DMO’nun uyguladığı toplu alım modelinin kamu ihtiyaçlarını avantajlı bir şekilde karşılamasının önemine vurgu yaptı. Kamu kurum ve kuruluşlarının akaryakıt ihtiyaçlarının merkezi ve standart bir alım yöntemiyle tedarik edilmesinin sağladığı avantajlar, milyarlarca lira tasarrufun kapısını araladı.
Bu modelle kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerini sürdürürken sağladığı fiyat avantajı ve kamu kaynaklarının daha etkin kullanılmasına olanak tanımasının yanı sıra, gelecek yıllarda da DMO aracılığıyla akaryakıt tedarikinin devam edeceği belirtildi. Kamu alımlarının DMO üzerinden yapılmasının, tasarruf ve verimliliğe dayalı merkezi kamu alım politikalarının genişletilerek devam edeceği vurgulandı.