Salih Sakarya, Teknoloji ve İlgi Eksikliği Nedeniyle Endişeli
Ordu’nun Altınordu ilçesinde 37 yıldır saat tamirciliği yapan Salih Sakarya, mesleğin teknoloji ilerledikçe geri planda kaldığını ve gençlerin mesleğe ilgi göstermemesi nedeniyle çırak bulamadığını belirtiyor. 1987 yılında çırak olarak başladığı saatçilik mesleğinde ustalaşan ve kendi dükkanını açan Sakarya, 6 kişilik ailesini 8 metrekarelik dükkanında geçindiriyor ancak gelecek endişesi yaşıyor.
Çıraklık Geleneğinin Sonlanması ve Zanaatın Kaybolması
Salih Sakarya, mesleğin doğru şekilde öğretilebilmesi için çıraklığın önemine vurgu yaparak, “Çırak bulamamaktan şikayetçiyim. Gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesi sebebiyle zanaatımızın yok olma tehlikesi altında. Artan teknoloji ile birlikte insanlar saatlerini tamir ettirmek yerine çöpe atıp yeni saat alıyor. Bu durumda ustalar ve zanaatkarlar olarak zor zamanlar yaşıyoruz. Mesleğimizin devamı ve gelişimi için gençlerin bu alana ilgi göstermeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.
İmitasyon Saatler ve Sağlık Riskleri
Saat tamirciliğinin yanı sıra imitasyon saatlerin insan sağlığına olan zararlarına da dikkat çeken Sakarya, “İmitasyon malzemeden üretilen saatlerin sektöre ve zanaata büyük zararları var. Bu tür ürünlerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Saat alırken imitasyon ürünlerden kaçınılması ve saatten anlamayan kişilerin, uzmanlardan yardım alması gerekiyor. Bu şekilde, zanaatın devamı ve sağlığımızın korunması mümkün olabilir” uyarısında bulundu.