Üniversitelerde Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Programları Gözden Geçirilecek
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2025 yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı, “Adalete Erişim ve Mevzuat”, “Politika ve Koordinasyon”, “Koruyucu ve Önleyici Hizmetler”, “Toplumsal Farkındalık” ve “Veri ve İstatistik” olmak üzere 4 ana hedeften oluşuyor. Bu kapsamda, üniversitelerin hukuk fakültelerindeki öğretim programları da kadına yönelik şiddetle mücadele bağlamında gözden geçirilecek.
Öğrencilerin Tutum ve Algılarını Ölçmeye Yönelik Araştırma Yapılacak
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversiteler iş birliğinde yürütülecek çalışma ile 2025’in mayıs-haziran aylarında, öğretim programlarında kadına yönelik şiddetle mücadele konusunu içermeyen hukuk fakülteleri belirlenecek. Eylül-aralık tarihlerinde bu fakültelerde kadına yönelik şiddetle mücadele konusunun müfredata eklenmesi için çalışmalar yapılacak. Ayrıca, üniversite öğrencilerinin kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ve algılarını ölçmeye yönelik araştırma yapılacak.
Eğitim Kurumlarında Farkındalık Çalışmaları Yaygınlaştırılacak
Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim düzeyinde farkındalık çalışmaları gerçekleştirilecek. Derslerde şiddetin önlenmesi ve aile içi iletişime yönelik içeriklere yer verilecek. Ayrıca, çeşitli yaş gruplarına yönelik “Öfke Kontrolü” ve “Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi” konularında kurs programları düzenlenecek.
Veli ve Öğretmenlere Yönelik Seminerler ve Eğitimler Artacak
Okul idaresi, öğretmen ve velilere yönelik çatışma çözme, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, ihmal ve istismar farkındalığı, öfke yönetimi konularında seminer, konferans ve yayın hazırlama faaliyetleri artırılacak. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında özellikle çocuk gelişimi ve eğitimi alanında eğitim, toplantı ve seminerler düzenlenecek.
Bu faaliyetlerin toplumda kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve farkındalığın artırılması yönünde önemli bir adım olduğu vurgulanıyor.