Bu uygulamalar ilk olarak e-dönüşüm ismi ile anons edilse de bugün GİB tarafında e-belge uygulamaları olarak anılır.
Ülkemizde ticari hayatın hızlılığı ve güvenli duruma gelmesinin önemli noktalarından birisi de GİB e-dönüşüm uygulamalarıdır. Bu uygulamalar ile hem çok yüksek maliyet tasarrufu sağlanmış hem de kağıt tasarrufu ile milyonlarca ağaç kesilmekten kurtarılmıştır. e-Dönüşüm uygulamalarına geçiş oldukça hızlı yapılmaktadır.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca hayata geçirilen;
-e-Fatura,
-e-Arşiv Fatura,
-e-İrsaliye,
-e-Defter,
-e-Bilet,
-e-Serbest Meslek Makbuzu,
-e-Müstahsil Makbuzu,
-e-Adisyon
vb. gibi dijital dönüşüm uygulamalarıdır.
E-Dönüşüm uygulamaları, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlemiş olduğu standartlarda hazırlanıp GİB’e iletilmektedir. Kullanılan muhasebe programları veya GİB veya özel entegratörler sağlanan portal ile GİB’e istenilen zamanlarda e-belgelerini gönderebilirler. Tüm bu hizmetler için Uysal Yazılım firması hizmet vermektedir.
E-Dönüşüm Görevi
Kredi kartı ekstreleri, yasal işlemler, vergi beyannameleri, haberleşme gibi birçok notada görülen edönüşüm, son zamanlarda ülkemizde de yaygın durumda olan e-bilet kavramı ile günlük hayat içerisine adım atarak girmeyi başarmış durumdadır. Ülke sınırları ve mesafeleri tamamen ortadan kaldıran bu e-hayat ile dünyanın uzak iki bölgesi ile veri transferi, iletişim yazışma ve evrak alışverişini gerçekleştirmek, hızlı ve kesin biçime bürünmüştür.
Ticari faaliyetler ve girişimcilik de klasik anlamların dışında, fiziksel varlığa veya mağazaya ihtiyaç bulunmadan yeni anlayışı gerçekleştirmiştir. Zaman içerisinde geleneksel mağazacılığın yerini doldurması beklenen e-ticaret, her gün kendisini geliştirmek, yeniliklerden yararlanmayı başararak kısa zamanda büyük bir Pazar durumuna gelmiştir.
Yeni iş modelleri, hizmetler ve ürünler ile ihtiyaçlar, kültür ve anlayış inşası ile başka bir dünyanın kapısını açmakta olan e-ticaret, e-dönüşümün önemli iki özelliği durumunda hız ve düşük maliyetin tam karşılığıdır.
E-Fatura’nın Kurumsal Kimliğe Uygun Duruma Gelmesi
Efatura kesmek için kullanılan özel entegratör veya GİB portalı üzerinde yer alan e-Fatura formatının kurumsal kimliğe uygun olmadığı düşünüldüğünde farklı tasarımları seçmeniz mümkündür. E-Fatura tasarımlarında sadece size özgü olacak olan noktalardan biri logodur. Logo yalnızca size ait olan tasarım olduğundan elektronik fatura üzerine doğru olarak yerleştirmekte önem taşımaktadır.
İsterseniz elektronik fatura tasarımı yapılırken hazır tasarım aracı da kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanacak e-fatura tasarımının ön izlemesini görüntüleyerek fikir sağlamanız da mümkün olacaktır. Siyah beyaz tasarımların yerine renkli e-fatura tasarımını da seçebilirsiniz. Bunun için, özel entegratörün size sağladığı renkli temalara sahip tasarım şablonları size uygun olacaktır. Sonrasında da size ait logo ve imza görsellerine ulaşarak tasarımı kullanıma uygun duruma getirebilirsiniz. E-Fatura tasarım bitirdikten sonra ön izleme ile şablonu web ortamında bir bütün durumuna getirebilirsiniz.
E-fatura tasarımı oluşumunda her program ile uyumlu olup olmadığına bakmanız gerekmektedir. GİB tarafından belirlenen birtakım yazılım standartları bulunmaktadır. E-fatura bu standartlara uygun bir şekilde oluşturulmalıdır. Fatura tasarım dosyası bu standart XML dosyası ile web sayfası oluşmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı XLST dosyalarını istediğiniz program ile kullanabilirsiniz.
Efatura işlemleri için Uysal Yazılım firmasını tercih edebilirsiniz.