Dikkat dağınıklığı için vitamin kullanmak tedavi aşamalarını destekleme konusunda önemli bir rol oynar. Dikkat eksikliğinin semptomlarını hafifletmek için sağlıklı bir beslenme programı şarttır. Tedaviye yönelik ilk adım, beslenme alışkanlıklarını değiştirmek olacaktır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ağırlıklı olarak beslenme programlarının önemini vurgular. Dengeli bir şekilde beslenmek dikkat dağınıklığına ek olarak kalp hastalıkları riskini de azaltır. Takviye vitamin, mineral, protein ve yağlar ile odaklanma sürecinde etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Dikkat Dağınıklığı Nedir?
Dikkat dağınıklığı, hiperaktivite bozukluk olarak da bilinir. Genellikle çocukluk döneminde rastlanır ve yetişkinliğe kadar devam edebilir. Dikkat eksikliği bulunan bireyler davranışlarını kontrol etme konusunda zorluk yaşarlar. Belirtiler çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde her ne kadar benzer olsa da değişiklik gösterebilir. İlerleyen yaşlarda hatırlamada güçlük ve odaklanma problemleri yaşanması muhtemeldir. Diğer belirtiler ise aceleci davranışlar ve düşünmeden hareket etme şeklindedir. Yapılan araştırmalara göre çocukların yaklaşık %8,4’ünde, yetişkinlerin ise %2,5’inde dikkat eksikliği gözlemlenmektedir.
Dikkat Dağınıklığı Nedenleri
Dikkat dağınıklığının nedeni kesin olarak bilinmiyor. Fakat yine de semptomların oluşmasında önemli rol oynayan bazı kombinasyonlar mevcut. Bunların başında genetik gelir. Dikkat eksikliği, kişinin ailesinde olabilir. Genler, çoğu durumda ebeveynlerden alınır. Uzmanlar, dikkat dağınıklığı olan bireylerin ailelerinde de bu rahatsızlığın olma ihtimalinin yüksek olduğun vurguluyor. Ayrıca dikkat eksikliği tek bir genetik hatayla ilişkili değildir.
Bir diğer faktör ise beyin fonksiyonu ve yapısıdır. Araştırmalara göre dikkat dağınıklığında beynin belirli bölgelerinin daha küçük olabileceği saptanmıştır. Bu da beynindeki nörotransmitterlerin seviyesinde bir dengesizlik bulunduğuna işaret eder. Dolayısıyla beyin kimyasalları düzgün çalışmaz. Dikkat dağınıklığı konusunda düzenli beslenmek de kritik bir öneme sahiptir. Gıdaların davranışlar üzerindeki etkileri oldukça büyüktür. Örnek verecek olursak; kafein uyanıklığı artırabilir. Alkol ise davranışları değiştirebilir. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen bulgulara göre dikkat dağınıklığı için vitamin takviyesi, esansiyel yağ asitleri ve mineraller son derece olumlu sonuçlar yaratıyor.
Dikkat Dağınıklığı Belirtileri
Dikkat dağınıklığı olan kişiler genellikle odaklanma konusunda güçlük çekerler. Diğer önemli belirtiler ise şunlardır:
- Yönlendirmeleri takip etmede güçlük çekerler
- Görevlerini eksik bir şekilde yerine getirirler
- Sık sık unutkanlık yaşarlar
- Genellikle küçük eşyaları kaybederler
- Detaylara odaklanamazlar
- Dikkatleri kolaylıkla dağılır
Dikkat dağınıklığını tespit etmek çocuklarda daha zordur. Sağlık uzmanları dikkat eksikliğini saptamak için kişiyi gözlemleyerek teşhis koyar. Türkiye Psikiyatrı Derneği’nin teşhis için semptomlara dayanan yönergeleri mevcuttur. Dikkat eksikliği durumunda uzmanlar kişinin aile geçmişini inceler. Ardından fiziksel ve nörolojik testler uygular. Kişilik özellikleri, yetenek ve zekaya yönelik uygulamalarda yapılabilir.
Dikkat Dağınıklığı İçin Vitamin Takviyesi Kullanımı
Dikkat dağınıklığı için vitamin ve minerallerin kullanımı medikal tedavilere büyük ölçüde yardımcı olur. Vücuttaki hücrelerin doğru bir şekilde çalışması için aminoasitlere ihtiyaç duyulur. Aminoasitler, beyinde nörotransmiterler ve sinyal moleküllerinin yapımını sağlar. Araştırmalara göre dikkat eksikliği olan kişilerde nörotransmitterlerle, düşük kan ve idrar seviyeleri gözlemlenmiştir. Aminoasitler pek çok baklagilde bulunur. Bunlardan bazıları bezelye, mercimek ve nohuttur. Peynir, yulaf, fıstık, tavuk göğsü ve balıkta örnek olarak gösterilebilir.
Ayrıca aminoasitlere ek olarak demir ve çinko eksiklikleri de zihinsel bozukluklara neden olabilir. Dikkat dağınıklığı bulunan veya bulunmayan çoğu kişi için bu durum geçerlidir. Uzmanlar, dikkat eksikliği olan kişilerde çinko, magnezyum, kalsiyum ve fosfor seviyelerinin daha düşük olduğunun altını çiziyorlar. Araştırmalara göre çinko ve demir takviyeleri bireylerin üzerinde iyileşmeye yönelik olumlu etkiler yaratıyor. Bunun yanında multivitamin ve mineral destekleri sonucu dikkat eksikliği semptomlarında hafifleme görülmektedir.
Demir, beyin fonksiyonları için kritik bir öneme sahiptir. Semptomların giderilmesi konusunda büyük rol oynar. Araştırmacılar, düşük demir seviyeleri ile dikkat dağınıklığı arasında bir bağlantı olduğuna dikkat çekiyorlar. Demir eksikliğinin hem yetişkinlerde hem de çocuklarda ruh sağlığı açısından sorunlar yaratabileceği ifade ediliyor. Elbette bunun yanında beslenme düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Hindi eti, kırmızı et, yumurta, tavuk, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi yüksek oranda demir içeren gıdaların tüketilmesi tavsiye ediliyor. Vücudun işleyişi için gerekli olan temel besinler vitamin ve minerallerdir. Bu besinler birbirini destekler. Vücudun ihtiyaçlarına göre tüketilmesi son derece önemlidir.