İhbar Süresi Nedir? Nasıl Hesaplanır?
İhbar süresi, işçi ve işveren arasındaki iş sözleşmelerinin sonlandırılmasını düzenleyen bir kavramdır. Bu süre, işçi ve işverenin kişisel özgürlüklerine saygı göstermek amacıyla, belirsiz süreli iş sözleşmelerinin sınırsız bir şekilde devam etmesini önlemek için kullanılır.
Belirsiz süreli iş sözleşmeleri, işçi veya işverenin tek taraflı olarak sona erdirebildiği sözleşmelerdir. Bu sona erdirme işlemi için ise belirli bir süre önceden bildirimde bulunma zorunluluğu vardır ki buna “ihbar süresi” denir.
İhbar Süresi Nasıl İşler?
İhbar süreleri, karşı tarafın fesih bildirimini almasından başlayarak hesaplanır.
Haftaların hesaplanmasında TBK m. 92/2’ye göre hareket edilir. Haftanın hangi gününde fesih bildirimi yapılmışsa, sözleşme, son haftanın feshin yapıldığı güne ismen uyan gününde sona erer.
Yargıtay, işverenin işçinin raporlu olduğu süre içinde fesih bildiriminde bulunması durumunda, bu bildirim hukuki sonuç doğurmaz. Bu nedenle rapor süresi sona erdiğinde fesih gerçekleşir.
TBK m. 432/5 hükmü gereği, sözleşme ile uzatılan ihbar sürelerinin her iki taraf için de aynı olması gerekir. Sözleşmede farklı süreler belirlenmişse, her iki taraf için de en uzun süre uygulanır.
Taraflar arasında belirlenen süre yasal sürenin altında ise Kanun’un belirlediği asgari süre uygulanır.
İhbar Tazminatı Nedir?
İhbar tazminatı, yasal olarak tanınmış bir haktır ve belirli süreli iş sözleşmelerinde tarafların ihbar sürelerine uymadan fesih hakkını kullandıkları takdirde işveren veya çalışan tarafından ödenmelidir. Brüt ücret, ihbar tazminatı ve ihbar süresi hesaplanırken, çalışanın yemek ve yol yardımı gibi sosyal hakları kapsar. Çalışanın yol ve yemek yardımını ayni veya nakdi olarak alması fark etmez. Sonuç olarak, çalışana yemek ücreti ödenmesi, yemek kartı verilmesi veya yemeğin iş yerinde çıkması fark etmeksizin tazminat hesabına dahil edilir. Gelir vergisi ve damga vergisi hariç olmak üzere ihbar tazminatından kesinti yapılamaz.
İhbar süresi ve ihbar tazminatı hakkında daha fazla bilgi için Ankara Avukat Fatih BAYNAZ sitesinden İHBAR SÜRESİ NEDİR? NASIL HESAPLANIR? İHBAR TAZMİNATI Konulu içeriği okuyabilirsiniz.
Kaynak: https://www.fatihbaynaz.av.tr/ihbar-suresi-nedir-nasil-hesaplanir-ihbar-tazminati/